STRÁNKY JSOU URČENY POUZE K PREZENTACI ZBOŽÍ NA KAMENNÉ PRODEJNĚ KDE SI ZBOŽÍ MŮŽETE ZAKOUPIT ,NELZE JIŽ OBJEDNAT PŘES E-SHOP ONLINE
OMLOUVÁME SE VŠEM ZÁKAZNÍKŮM ŽE JIŽ ZBOŽÍ NELZE OBJEDNAT PŘES E-SHOP VZHLEDEM K ZÁSADNÍ ZMĚNĚ PODMÍNEK PRODEJE ,PRACUJEME NA WEBOVÉ STRÁNCE KDE BUDEME PREZENTOVAT ZBOŽÍ Z KAMENNÉ PRODEJNY V OSTRAVĚ ZÁBŘEHU ČUJKOVOVA 36 ,KDE NÁS SAMOZŘEJMĚ MŮŽETE NAVŠTÍVIT JIŽ TEĎ
Historie čokolády
První čokoládu vyráběli původní obyvatelé střední Ameriky dávno před příchodem Evropanů. Mayové a Aztékové vyráběli kakaové placky nebo připravovali kakaové nápoje. Kakaové boby přivezl do Evropy poprvé Fernando Cortéz, který se s čokoládou setkal na dvoře aztéckého krále. Španělské kroniky dobývání Mexika Hernánem Cortézem udávají, že na slavnostní tabuli Montezumy II., vládce Aztéků, nebylo jiných nápojů než čokolády, podávané ve zlatých pohárech se zlatou lžičkou. Dochucována vanilkou a kořením, podávaná čokoláda byla našlehána do lahodné pěny, která se rozpouštěla v ústech. Každý den tak bylo připraveno alespoň 50 šálků čokolády pro krále a dalších 2000 pro šlechtice jeho dvora.
Do Evropy čokoládu přivezli Španělé a ta se rychle (již v 16. století) stala velmi oblíbeným nápojem. Španělé také dovezli kakaovníky do oblasti Zadní Indie a Španělské východní Indie (především na Filipíny). Postupně se začala vyrábět i tuhá čokoláda.
Typy čokolády
Čokoláda je velmi populární pochutina a je dostupná v mnoha typech. Různé formy a chutě čokolády se vyrábějí obměňováním množství přísad.
- Neslazená čokoláda
- Čistý čokoládový nápoj, též znám jako hořká nebo čokoláda na vaření. Je to nesmíšená čokoláda: mletá pražená čokoládová zrna bez přísad dávají silnou, hlubokou čokoládovou chuť do všech sladkostí, do kterých jsou přidána. I s přidaným cukrem jsou používané jako základ vrstvových dortů, koláčků, cukroví, keksů atd.
- Tmavá čokoláda
- Čokoláda bez mléka jako přísady, někdy zvaná jako prostá čokoláda. V USA se oficiálně nazývá „sladká čokoláda“ a vyžaduje 15% koncentraci čokoládového moku. Evropské normy specifikují minimálně 35 % kakaové sušiny.
- Couverture
- Termín používaný pro čokolády obsahující mnoho kakaového másla nejvyšší kvality. Populární druh čokolády Couverture používaný profesionálními cukráři a často prodáván v gurmánských a speciálních potravinových obchodech obsahuje ingredienty: Valrhona, Lindt, Coco Barry a Esprit des Alpes. Tyto čokolády obsahují vysoké procento čokoládového moku (někdy víc než 70 %) právě jako kakaové máslo, aspoň 32–39 %, jsou velmi tekuté po rozpuštění a mají výbornou chuť.[zdroj?]
- Mléčná čokoláda
- Čokoláda s přídavkem kondenzovaného nebo sušeného mléka. Evropské normy specifikují minimálně 25 % kakaové sušiny.
- Bílá čokoláda
- Cukrářský výrobek založený na kakaovém másle bez pevných kakaových složek.
- Ledová čokoláda
- Čokoláda obsahující nerafinovaný kokosový tuk, který se rozpouští již při teplotě 20–23 °C, čímž v ústech způsobuje chladivý efekt. Ledová čokoláda by neměla být uchovávána v ledničce, protože pak se chladivý efekt v ústech nedostaví
-
9 důvodů, proč si dopřát čokoládu
- Zlepšuje náladu – čokoláda zvyšuje hladinu serotoninu v mozku, takže se po její konzumaci cítíme lépe a šťastnější. Navíc bylo zjištěno, že i vůně čokolády pomáhá duševnímu uvolnění a relaxaci, což potvrzuje i stále větší obliba čokoládových masáží.
- Snižuje krevní tlak – američtí vědci přišli na to, že lidé, kteří si pravidelně dopřávají malé množství hořké čokolády, mají nižšší krevní tlak i hladinu "špatného" cholesterolu v krvi.
- Pomáhá při hubnutí - dánští odborníci na výživu zjistili, že pokud si před jídlem dáte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým podílem kakaa, sníží se vaše chuť na sladké a tučné pokrmy.
- Je lepší než líbání – alespoň podle britských vědců, kteří tvrdí, že čokoláda může člověka vzrušit více než líbání. Lidské tělo na její konzumaci reaguje až čtyřnásobně déle než na vášnivý polibek.
- Chrání před mrtvicí – pravidelná konzumace čokolády snižuje podle výzkumu, jehož se zúčastnilo přes 44 tisíc mužů a žen, riziko mrtvice o 22 %.
- Prodlužuje život – podle některých výzkumů žijí lidé, kteří jedí čokoládu, o rok déle než ti, kdo se této pochoutce vyhýbají.
- Zlepšuje fungování mozku – bylo zjištěno, že po požití šálku horké čokolády měli testovaní jedinci lepší výsledky při řešení matematických úloh než ti, kdo si před hodinou nedopřáli sladké občerstvení.
- Snižuje riziko rakoviny – čokoláda zvyšuje hladinu flavonoidů v krvi, které chrání buňky před poškozením volnými radikály.
- Bojuje proti zubnímu kazu – kakao, které je základní surovinou pro výrobu čokolády, totiž obsahuje antibakteriální látky, které pomáhají bojovat proti zubnímu kazu. To ovšem neplatí pro sladké mléčné čokolády.
Zdroj: http://ona.idnes.cz/9-dobrych-duvodu-proc-jist-cokoladu-du2-/recepty.aspx?c=A110119_164919_recepty_job
Povinné informace o výrobku se dozvíte bezplatně na E- mailové adrese svetluseb@seznam.cz